Tiedekioski

Kuvituskuvassa teksti: Tiedekioski, Avoinna 13.-14.1.2023 klo 14-18.
Alkaa
Loppuu
Tapahtumapaikka
Helsingin keskustakirjasto Oodi

Tiedekioski rakentuu Helsingin keskustakirjasto Oodiin 13.–14.1.2023 klo 14.00–18.00 osana Tieteen päiviä. Tiedekioski on tutkijoiden ja kansalaisten kohtaamispaikka, jossa voi piipahtaa lyhyellä tiedeluennolla tai jäädä juttelemaan eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Tiedekioskin teemana on Mieli. Kioskilla kuullaan lyhyitä tietoiskuja mielenliikkeistä, mielipiteiden muodostumisesta ja mielen tutkimisesta. Teemaan monin eri tavoin perehtyneet tutkijat päivystävät kioskilla molempina tapahtumapäivinä.

Lauantaina 14.1. kioskilla on mahdollista kuulla Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan apurahansaajien ja tiedonjulkistamisen valtionpalkittujen puheenvuoroja teemasta:

Ohjelma:

Lauantai 14.1.2023

  • klo 16.30–16.45: Miksi ihmiskunta kammoaa kuolemaa?
     

    tietokirjailija, filosofian tohtori Tiina Raevaara

    Kuoleminen on ihmiselle biologinen pakko. Silti ihmiskunta on aina kokenut kuolemattomuuden houkuttelevaksi. Tieteessä tutkitaan monenlaisia tapoja pidentää elämää tai jopa ehkäistä kuolema kokonaan. Esimerkiksi telomeereja on tutkittu paljon. Ne ovat kromosomien päitä, joiden lyhentyminen vuosien kuluessa vaikuttaa osaltaan solujen ikääntymiseen.

    Kuoleminen on pelottavaa, mutta niin on myös kuolemattomuus. Kauhuelokuvien tutkijahahmot oppivat toisinaan voittamaan kuoleman, mutta heille käy aina huonosti. Ikuinen elämä on jotain, mitä halutaan ja pelätään yhtaikaa.

  • klo 17.00–17.15: Näkyvätkö mielipiteet mikroskoopilla?
     

    filosofian tohtori, toimintaterapeutti Maarit Nurminen

    Mielipiteitä riitti 1600-luvun Englannissa. Oli sotaa ja sekasortoa, hurmosta ja haltioitumista. Patsaat ja kuningas menettivät päänsä. Lahkot veisasivat omia virsiään.

    Neurologian isäksi kutsuttu lääkäri Thomas Willis pohti, paljastaisiko lääketiede, mistä kiihkeät tunteet kumpusivat. Willis etsi sielua skalpellilla ja mieltä mikroskoopilla. Hän mietti, versovatko radikaalit aatteet verestä ja hurmokset hermoista. Mutta missä kulkee hyväksytyn käytöksen raja, ketkä mielenliikkeiden lääketieteellistämisestä hyötyvät ja kuka niitä hoitaa?

  • klo 17.30–17.45: Miten mielen hyvinvoinnista huolehdittiin antiikin maailmassa?

    dosentti Marke Ahonen (Helsingin yliopisto)

    Kreikkalaisessa ja roomalaisessa antiikissa mielen hyvinvoinnista huolehtiminen kuului kahdelle eri ammattikunnalle – lääkäreille ja filosofeille. Lääkärien tehtävänä oli varsinaisten mielisairauksien toteaminen ja hoitaminen. Heidän hoitokeinonsa vaihtelivat suoneniskennästä ja oksennuskuureista eräänlaiseen psykososiaaliseen kuntoutukseen. Filosofit puolestaan keskittyivät ”sielun sairauksiin”, joiden ajateltiin olevan pääosin kehosta riippumattomia ja parannettavissa ei-kehollisin keinoin, siis uskomuksia ja toimintatapoja muuttamalla. Sekä lääkärit että filosofit suosittelivat terveellisiä elämäntapoja mielen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tutustu tapahtuman koko ohjelmaan ja kioskilla päivystäviin tutkijoihin Tieteen päivien verkkosivuilla.

Tiedekioskin konseptista ja ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Koneen Säätiö, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen ympäristökeskus, Nuorisotutkimusseura ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Osallistuminen
Paikan päällä