Jos kukaan ei viitsi kirjoittaa, miksi viitsisin lukea?

16.4.2025
Kuvituksessa avoin vihko.

Tekoälyn tuottama teksti on nopeaa ja sujuvaa, mutta mikä tekee tekstistä oikeasti arvokasta? Tiedonjulkistamisen tehtävä ei ole vain tuottaa sisältöä, vaan lisätä ymmärrystä. Mitä menetämme, jos kirjoittamisen ajattelutyö siirtyy koneelle?

Informaatiotulvan keskellä ponnistelevina joudumme jatkuvasti miettimään, mille annamme aikaamme ja huomiotamme. Tekoäly tuottaa sujuvaa tekstiä helposti ja vaivatta, mutta millainen on nopeasti, koneellisesti ja vaivattomasti tuotetun tekstin arvo lukijalle? Tietotekstin arvo ei synny pelkästään kirjoittamisen vaivattomuudesta tai sujuvasta ulkoasusta, vaan siitä, että joku on todella miettinyt sen sisältöä ja tuonut siihen jotakin uutta.

Kun tekoälyn luomat tekstit ovat yhdistelmä aiemmin kirjoitetusta, mitä uutta me oikeastaan oppisimme jos kone korvaisi ihmisen kirjoittajana? Onko ihmisen kyvyssä luovaan ajatteluun ja tietojen yhdistelemiseen merkityksellisiksi kokonaisuuksiksi kuitenkin jotain ainutlaatuista, johon tarvitsemme jatkossakin juuri ihmisen?

Informaatiotulva haastaa lukijan kriittisyyden

Tiedonjulkistamisen tarkoitus ei ole vain tuottaa sisältöä, vaan lisätä ymmärrystä ja edistää keskustelua. Tekoäly voi olla hyödyllinen työkalu, mutta se ei voi korvata merkityksellistä ja huolellisesti mietittyä kirjoittamista. Inhimillinen ajattelu tuo syvyyttä ja oivalluksia, joita nykyinen tekoäly ei pysty tuottamaan.

Kun kuka tahansa voi tuottaa tekoälyn avulla tekstiä, kuka vastaa sen paikkansapitävyydestä? Tekoälyn myötä tiedollinen symmetria – jossa tiedon vastaanottaja voi arvioida sen alkuperää ja laatua – on heikentynyt. Meidän on syytä pohtia tiedollista riippuvuuttamme: luotammeko liikaa automaattisiin ja meille tuntemattomiin järjestelmiin tiedon suodattamisessa, tulkinnassa ja jopa tuottamisessa? Miten erotamme valtavasta koneella tuotetusta tekstimäärästä sen, mikä todella ansaitsee huomiomme?

Tekoäly vai tukiäly? Kirjoittamisen rooli tiedonjulkistamisessa

Tekoälyä parempi termi voisi olla tukiäly: teknologia ihmisen ajattelun tukena, ei ihmisen korvaajana. Mutta mitä tekoäly tukee tiedonjulkistamisessa? Onko tiedonjulkistamisen ammattilaisten, kuten toimittajien ja tietokirjailijoiden, keskeinen taito tulkita ja tuottaa uutta merkitystä? Jos tekoäly alkaa korvata kirjoittajan ajattelun ja luomisvoiman, menetämmekö enemmän kuin vain ihmiskirjoittajan työn? Onko panoksena jotain olennaista sekä tutkitusta tiedosta että sen merkityksellisestä jakamisesta?

Keskustele kanssamme tiedonjulkistamisen etiikasta

Miten sinä näet tekoälyn roolin tiedonjulkistamisessa? Kerro ajatuksesi osana Tiedonjulkistamisen etiikka -hanketta ja vastaa kyselyyn. Tule myös jatkamaan keskustelua kanssamme Tietokirjakahvilaan.

Tämä juttu on toinen osa Tekoäly ja tiedonjulkistaminen -juttusarjaa. Ensimmäinen osa: Tekoälyn sietämätön keveys – miksi määrä ei korvaa laatua?

Teksti: Henriikka Mustajoki, TJNK
Kuva: Yannick Pulver (Unsplash)

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös